KUTATÓK ÉJSZAKÁJA

A Kutatók Éjszakája hivatalos honlapja.2021. szeptember 24-25.

Szeretettel várjuk programjainkra!


Génmanipuláció a kutatás és gyógyítás szolgálatában

Az idegrendszer megismeréséhez és megértéséhez alapvető jelentőségű az idegsejtek közötti kapcsolatok, s az általuk alkotott nagyobb működési egységek az agyi hálózatok alaposabb tanulmányozása. Az elmúlt évtizedekben kifejlesztett génmanipulációs eszközök alkalmasak arra, hogy leszűkítsük megfigyelésünket egy adott célsejtre, vagy sejtcsoportra méghozzá egy általunk is meghatározható időpontban, például bizonyos viselkedés közben (pl alvás, félelem, evés). Befolyásolva a rendszer kisebb működési egységét arról is képet kaphatunk, hogy erre a többi eleme hogyan válaszol. Az így létrehozott genetikai változtatások nem csak a kutatást, de a gyógyítást is szolgálják. Ezzel a módszerrel például egy hibás, betegséget okozó gén pótolható, módosítható, vagy kiüthető, míg egy másik megközelítésben az immunrendszer válaszra serkenthető, hogy egy adott betegséggel szemben a szervezet védettsége kialakuljon. A célzott módosításokkal elkerülhető, hogy a beavatkozások nem kívánt módon tovább adódjanak a következő generációnak, vagy betegséget okozzanak.

Magatartás neurobiológiai vizsgálatok a laboratóriumban: eszközök és metódusok bemutatása

Laborlátogatásunk során bepillantást szeretnénk nyújtani a magatartás neurobiológia eszköztárába, mely kiegészítésként kapcsolódik előadásunkhoz (’Magatartás neurobiológiai vizsgálatok a laboratóriumban: az egyedtől a szinapszisokig’). Célunk megmutatni kísérleti eszköztárunk egy részét: milyen magatartásvizsgáló szoftverekkel tudjuk nagy hatékonysággal mérhetővé tenni a viselkedésformákat; milyen mikroszkópos és molekuláris eszközeink vannak az agyi változások láthatóvá és mérhetővé tételére, hogy megérthessük a viselkedés mögötti neurális folyamatokat.

Magatartás neurobiológiai vizsgálatok a laboratóriumban: az egyedtől a szinapszisokig

Előadásunkban bemutatjuk, hogyan zajlik az agykutatás a szorongás, szociális viselkedés vagy agresszió szabályozásának megértésében. Bemutatjuk, hogyan jutunk el halak, rágcsálók viselkedésének elemzésétől idegrendszerük mikroszkópos vizsgálatán keresztül a természetes magatartásformák és pszichiátriai betegségek jobb megértéséhez. Bemutatónkban végig követjük, milyen változások mennek végbe a viselkedés, az idegsejtek és a szinapszisok-molekuláig szintjén.

A tárgylemeztől a betegágyig - laborlátogatás

A programon való részvétel feltétele az "A tárgylemeztől a betegágyig" című, félórás előadáson való részvétel. A laborlátogatás során a részvevőknek bemutatunk néhányat az általunk használt műszerekből és modern idegtudományi vizsgálómódszerekből, melyek segíthetnek megérteni az Alzheimer- vagy Parkinson kór kialakulását, ezzel hozzájárulva gyógyításukhoz is.

A tárgylemeztől a betegágyig

Milyen lehetőségei vannak egy mai kutatónak az idegrendszert érintő betegségek vizsgálatára? Hogyan értelmezzük laboratóriumi eredményeinket klinikai hasznosság szempontjából? Előadásunkkal a részvevőknek szeretnénk betekintést nyújtani az általunk használt modern idegtudományi vizsgálómódszerekbe, a laboratóriumi asztaltól az egerek viselkedésén át egészen a betegágy mellett végzett tesztekig. Kutatócsoportunk olyan betegségeket igyekszik megismerni, mint az Alzheimer- vagy Parkinson kór. Kísérleteink során vizsgáljuk az említett betegségek által okozott agyi aktivitásmintázat-változásokat és a mikroszkóp alatt látható eltéréseket is.